Bättre sopsortering med färger?
PUBLICERAD 2021-06-29 10:06 UPPDATERAD 2021-08-04 13:08
I Sundbyberg slänger ungefär 40 % av hushållen sina sopor i sopsugsinkast. Fördelarna med sopsug är många, med färre tunga transporter inne i stadsmiljön som exempel. Men vad döljer sig bakom inkastluckorna och under marken? Nu testar vi en ny metod för att tydligare visa hur det står till med sopsorteringen i sopsugen.
Det som inte syns det finns inte, eller? Nog vet vi att det inte är så även om det verkar vara mänskligt att resonera på det sättet ibland. Kanske är det en av anledningarna till att vi hittar både det ena och det andra i våra sopsugsrör, som exempelvis vinboxar, kartonger och sopborstar. Mänskligt att fela som sagt, men vi vill hjälpa till att göra det lätt att göra rätt.
Sommarjobbare färgmarkerar inkasten i Ursvik
Varje år tar vi emot ungdomar som vill sommarjobba hos oss. I år ska de ut på fältarbete. Under hela sommaren kommer de att gå runt i Stora Ursvik och inventera sopsugskasten för matavfall. Därefter kommer de att fästa klisterdekaler på varje inkast efter hur det ser ut med sorteringen just då. Inventeringen sker flera gånger per vecka.
Matavfall- för värdefullt för att brännas
Matavfall är fantastiskt! Tänk att apelsinskal, kaffesump och rutten frukt blir till biogödsel till våra åkrar och biogas till våra bilar. Matavfall innehåller energi och näringsämnen som kan göra stor nytta. Men om du lägger matavfall i den vanliga soppåsen så bränns det i stället och nyttan som bioresurs går till spillo. Likadant är det om det kastas för mycket plastpåsar eller annat bland matavfallet – då kan det inte heller gå till rötning som tänkt.
Det är enkelt att sortera matavfall
Det enda du behöver är:
- Påshållare
- Papperspåsar
Gör så här:
- Sätt papperspåsen i påshållaren.
- När det blir matrester kvar lägg dem i papperspåsen.
- När påsen är nästan full, vik eller rulla ihop kanten.
- Släng påsen i det sopsugsinkast eller kärl märkt med Matavfall.
- Klart!
Och du, kom ihåg: Ingen plast bland matavfallet!