Internationella matsvinnsdagen
PUBLICERAD 2022-09-29 08:09 UPPDATERAD 2023-03-24 00:03
Idag 29/9 är det internationella matsvinnsdagen. En dag som instiftades av FN 2020 för att öka medvetenheten om hur mycket mat som slängs och hur vi kan hjälpas åt för att minska den mängden.
Toppen av ett isberg
Matsvinnsberget är som toppen av ett isberg. Det vi ser är bara en liten del av ett stort problem. Det är mycket som inte syns och som gömmer sig under ytan.
Förutom att maten som slängs har en miljö- och klimatpåverkan, har det krävts mycket resurser för att producera maten. Den har till exempel odlats, förädlats, transporterats, förvarats och förpackats helt i onödan när maten till slut slängs hemma hos dig.
- Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 17 kilo ätbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester.
- Förutom detta hälls dessutom 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och år. De produkter som oftast hälls ut är kaffe, te och mejeriprodukter.
- Sammanlagt slängs alltså 35 kilo mat per person och år, för en familj på två vuxna och två barn handlar det om 140 kilo per år.
- Ett matsvinn på 17 kilo i soptunnan skulle kunna motsvara nästan 40 måltider per år för en person (en lunch brukar väga ca 400-500 gram).
- Ett matsvinn som hälls ut i vasken på 18 kilo skulle kunna motsvara 90 koppar kaffe (räknat på att en kaffekopp är 2 deciliter = 200 g).
- För en familj på två vuxna och två barn motsvarar matsvinnet en kostnad på mellan 3000-6000 kronor per år.
- Om det inte fanns något matsvinn i världen skulle ytterligare tre miljarder människor få mat och slippa vara hungriga.
På Livsmedelverkets hemsida får du tips om hur du kan minska ditt matsvinn.
Skillnaden mellan livsmedelsavfall och matsvinn
- Livsmedelsavfall består både av oätliga delar av livsmedel som ben, skal och kaffesump och matsvinn som hade kunnat ätas.
- Matsvinn är sådant som hade kunnat ätas av människor, exempelvis matrester och annan mat som anses vara för gammal.
Källa: Livsmedelverket