Dags att börja plastbanta inför sommaren?
PUBLICERAD 2019-06-10 14:06 UPPDATERAD 2024-04-04 15:04
En kaffe på vägen, lunch på stan eller en picknick i eftermiddagssolen. Alla vill vi vara spontana ibland. Självklart ska vi inte sluta med det, bara tänka efter vilka plastförpackningar som vi kan klara oss utan. Bara genom att använda mindre av den onödiga plasten kan vi bidra till en mer hållbar framtid.
Onödig plast
Faktum är att 70 % av plastföroreningarna i världens hav kommer från engångsplast. Plastbestick, sugrör och engångsförpackningar är exempel på onödiga plaster som vi kan leva utan. Vi behöver göra en beteendeförändring, både på företagsnivå och på individuell nivå där plast inte längre används som en “slit och släng”-vara. Plasten som hamnar i havet är ett av vår tids största miljöproblem.
Är all plast dålig?
Plast är egentligen inte ett ämne, utan en blandning av flera olika syntetiska ämnen, så kallade polymerer. Alla plaster är inte dåliga utan rentav nödvändiga för ett välfungerande samhälle. Plastförpackningar får till exempel maten att hålla längre och plastkomponenter i bilar och plan gör dem lättare, vilket minskar på bränsleutsläppen. Det kräver mycket naturresurser, bland annat olja för att tillverka ny plast. Svenskarna har blivit bättre på att återvinna plast, vilket är positivt, men nu ligger utmaningen i att konsumera mindre plast.
Vad händer med plasten i naturen?
Problemet med plast är att naturen inte kan bryta ned den. Det innebär att all plast som är tillverkad från 50-talet och framåt fortfarande finns kvar. Plasten smulas ned till mikroplaster som skadar både vår miljö och vårt djurliv. Den utgör också en stor hälsorisk för oss människor eftersom det finns mikroplaster i fisken som vi äter. Microplast från plastpåsar och PET-flaskor stannar kvar i naturen och i havet i flera hundra år – hur länge vet vi faktiskt inte. Men klart är att plasten förstör vår planet.
10 tips på hur du börjar plastbanta
Lycka till med bantningen!