På en duk står en äppelpaj. Bredvid står en skål med röda äpplen

Dela på frukten

Sneglar du avundsjukt på grannens dignande äppelträd? Eller är du kanske grannen som har dåligt samvete för att du inte har tid att ta hand om all frukt i trädgården? Lösning: dela!

Numera finns det flera tjänster som förmedlar frukt. Där kan du anmäla om du har frukt du vill bli av med eller om du istället vill hämta frukt. Det finns även kartor över platser med fruktträd på allmän plats.

Eller varför inte ta med dig en kasse till jobbet? När du ändå är i farten kanske det finns fler prylar som kan byta ägare och därmed få ett längre liv innan de blir sopor.

Äppelkaka till höstfikat

Här kommer ett receptet på en god och saftig äppelkaka. Även receptet är återbrukat, taget från en kokbok från början av 1900-talet.

Ingredienser:
25 g smör
2 1/2 dl strösocker
Ca 5 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
2 ¾ dl mjölk

Topping
2 äpplen, oskalade i klyftor
2 tsk strösocker
½ tsk kanel

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 225 grader. Smöra en form, ca 1 ½ liter, eller lägg i ett bakplåtspapper.
2. Rör smör och socker till en grynig massa. Blanda mjöl med bakpulver och tillsätt till sockret och smöret.
3. Häll i mjölken och blanda snabbt ihop till ett mellanting mellan smet och deg. För över till formen.
4. Tryck ned äppelklyftorna tätt i smeten. Strö över socker- och kanelblandningen och grädda längst ned i ugnen i ca 40 minuter.

Servera till höstfikat!